I den moderne verden går man op i at udnytte vores ressourcer bedst muligt, og der er i dag rigtig mange mennesker, der kæmper for både dyrevelfærd og bæredygtighed. Derfor er pels ganske enkelt ikke et særligt moderne materiale længere, og det er der flere store designere, der har indset. Det passer simpelthen ikke ind i det moderne verdensbillede at behandle dyr så dårligt, som man gør i pelsindustrien blot for at lave tøj ud af dem, og desuden er det heller ikke forsvarligt set fra et miljømæssigt synspunkt.

veraldo logo

→ Americandreams har rigtig mange flotte faux fur jakker

→ Veraldo har rigtig mange flotte faux fur jakker

fake furfaux fur pelsjakkefaux fur

Faux fur er det moderne valg

Af disse grunde er der flere store modehuse, der har valgt i stedet at fokusere på faux fur eller fake fur, som det også kaldes. Det har nogle af dem således gjort for at følge med tidens tendenser og de strømninger, der ses i dag, og desuden er de naturligvis blevet påvirket af forbrugerne og deres åbenlyse modstand imod pelsindustrien.

Efterspørgslen på pelsfrie pelse er således steget, og derfor har flere mærker været nødt til at sætte ind på at bruge faux fur som alternativ til ægte dyrepels, som mange miljø- og dyrevelfærdsbevidste forbrugere ikke ønsker at købe.

Men hvad er faux fur egentlig?fake læder bukser

”Faux” er det franske ord for falsk, og ”fur” er det engelske for pels. Det er således den mest anvendte term om imiteret pels i modeverdenen, men det kan også gå under navnet ”fake fur”, ”fur free fur” eller blot ”imiteret pels”. Kært barn har mange navne.

Fælles for alle faux fur-produkter er, at de i den ene eller anden udstrækning skal både forestille og føles som dyrepels, men uden at der egentlig er blevet slået nogle dyr ihjel for at producere dem. Faux fur er dog ikke en betegnelse, der dækker over ét konkret materiale, for der kan stadig være stor forskel på den måde, man laver imiteret pels på.

Det er typisk lavet ud af plastic, men man kan også bruge organisk materiale fra eksempelvis nogle typer frugt til at lave et produkt, der ligner pels. Kvaliteten og hvor gennemarbejdet, det er, kan naturligvis også svinge, og netop derfor er det i dag muligt at finde lækre kvalitetsprodukter, der har fuldkommen de samme egenskaber, som ægte dyrepels har. Samtidig kan man dog også stadig se mange bud på billige efterligninger, som på ingen måde kommer i nærheden af ægte pels. Der er altså stor forskel på produkter af faux fur, og man kan dermed ikke skære dem alle over én kam.

Dog skal du ikke være i tvivl om, hvorvidt det er muligt at finde en jakke eller frakke i faux fur, som er lige nøjagtig lige så smuk, som hvis den var lavet i ægte dyrepels. Vælger du kvalitet, kan du nemlig sagtens få et produkt med de samme egenskaber og det samme, lækre look som pels.

Find en smuk faux fur jakke

Vil du gerne finde en jakke, som ligner ægte dyrepels, men som ingen dyr har måttet lide for? Så er du kommet det helt rette sted hen. Her på siden har vi nemlig samlet et solidt udvalg af pelse fremstillet i faux fur, så du med god samvittighed kan shoppe din nye pelsjakke. Der er lidt for enhver smag, for faux fur giver også nogle helt andre muligheder, end almindelig dyrepels gør. Det er nemlig både muligt at fremstille dyrelignende pelse og at lave pelse, der er sprælske og anderledes i udseendet, men som har egenskaberne fra en almindelig pels.

Nogle af de pelse der laves for at skulle imitere en ægte dyrepels, er så godt gennemarbejdet, at man end ikke kan se, om det er ægte pels eller ej. Således har man flere gange set eksempler på produkter, hvor man har foregivet at have brugt faux fur, men hvor man i virkeligheden har brugt ægte dyrepels. Hvorfor nogle producenter har valgt at gøre dette, er ikke til at sige, eftersom faux fur som udgangspunkt er billigere at fremstille, end ægte dyrepels er, men ikke desto mindre er det sket. Det fortæller altså noget om, hvor gode vi er blevet til at fremstille faux fur, når man reelt kan komme til at købe det forkerte produkt, fordi man simpelthen ikke kan se forskel.

Faux fur

I modsatte boldgade har vi så alle de pelse i faux fur, som tydeligvis aldrig har været i nærheden af et dyr. Faux fur har nemlig den fordel, at det er virkelig nemt at arbejde med og ændre på, og derfor kan man trimme og style det, som man vil. Desuden kan man nemt farve det i alverdens forskellige nuancer, og dette er altså med til at give designerne større frihed, end hvis de arbejdede med ægte dyrepels. På den måde er faux fur altså også med til at skabe større diversitet i modebilledet, således at man i dag kan få pelse i alverdens forskellige afskygninger – og så endda uden dårlig samvittighed.

En sort faux fur jakke går aldrig af mode

Man har stort set altid benyttet pels til beklædning. Med det kolde klima, vi har i Danmark, har det simpelthen været nødvendigt at iklæde sig pels for at kunne holde varmen. Det fandt vi ud af for mange år tilbage, og faktisk har man fundet rester fra skind- og pelsbeklædning, som kan dateres tilbage til år 3000 f.v.t. Dette vil være nogle pelsentusiasters argument for, at det er i orden at bruge pels i modeindustrien – altså at ”det har man altid gjort”.

Der er dog den væsentlige forskel fra dengang og til nu, at man i dag har masser af andre muligheder for at holde varmen. Vi er så dygtige til at fremstille forskellige materialer, at vi nemt kan efterligne de særegenskaber, som pels umiskendeligt har. I dag kan vi nemlig snildt lave tøj, der er både varmt og vandafvisende, uden at vi behøver at slå uskyldige dyr ihjel. Derfor giver det ganske enkelt ikke nogen mening at vælge ægte dyrepels, for der er et alternativ, der kan give dig fuldkommen det samme.

Lækkert design

Heller ikke dets look kan man bruge som argument, for som vi allerede har været inde på, kan man snildt lave pelse i faux fur, som til perfektion ligner ægte dyrepels, og vil du have en helt klassisk pels, er der altså rig mulighed for dét. Således går eksempelvis en sort pels aldrig af mode, og den kan bruges i mange forskellige situationer. Det er tidløst og elegant, og når du vælger faux fur, er du samtidig med til at gå forrest og gøre en forskel.

At slå hjælpeløse dyr ihjel blot for deres pels er ganske enkelt en forældet metode til at holde varmen, og i vores tid er det fuldkommen unødvendigt på alle områder. Pels er skadeligt for miljøet, man slår uskyldige dyr ihjel, og tilmed er det langt dyrere end faux fur, så på alle planer er den imiterede pels altså et langt bedre valg, og her på siden kan du heldigvis finde et godt bud på lækre pelse, som er lavet helt uden pels.

En faux fur frakke er bedre for miljøet

Som vi kort har været inde på, er pels ikke særlig forsvarligt fra et miljømæssigt synspunkt. Vi har et kæmpe problem med udledning af drivhusgasser, og vores klode er ved at bukke under for vores langvarige dumdristighed, som er skyld i alverdens naturkatastrofer og andre globale problemer netop nu.

Derfor er der også kommet mere og mere fokus på at vælge den miljørigtige løsning og gøre sit for at minimere skaderne. Netop her kommer faux fur igen ind i billedet. Det forholder sig nemlig sådan, at menneskets opdræt af dyr står for størstedelen af den udledning af drivhusgasser, der sker, og under denne kategori hører pelsindustrien altså. Det giver sig selv, at der skal en hel del energi til for at opdrætte så mange dyr, som man skal bruge for at lave en hel pels, og fra et miljømæssigt synspunkt giver det altså ikke megen mening. Især ikke når der findes et alternativ.

Miljøvenligt

Ud over at selve opdrætningen er meget skadeligt miljøet, så er bearbejdningen bagefter det også. Når man garver skind, bruger man nemlig nogle produkter, som er yderst miljøskadelige, og det betyder, at denne industri faktisk ligger i top fem over de mest miljøskadende industrier på verdensplan. Der er altså alle mulige grunde til, at pels – også – fra et miljømæssigt synspunkt ikke kan forsvares, og derfor bør man i stedet vælge faux fur. Især hvis man finder de alternativer, som delvist er fremstillet af organisk materiale, kan man være med til at gøre en kæmpe stor forskel. Dog har man allerede gjort noget godt for miljøet, så snart man har valgt pelsen fra. Alle andre materialer er nemlig i bund og grund mere miljøvenlige, end pels er, så det er et godt sted at sætte ind, hvis du ønsker at gå den miljøvenlige vej.

Pelsen drives ud af Europa

Der er heldigvis mange, der har fået øjnene op for både de miljømæssige problemer i pelsindustrien og det etisk uforsvarlige i at slå uskyldige dyr ihjel for deres pels. Derfor er der også rigtig mange, der sætter hårdt ind på at komme pelsindustrien til livs, og selvom der er lang vej endnu, går det fremad.

Således så man i England i år 2000 det første forbud imod pelsfarme. Siden da er det blevet ulovligt i 11 af de 28 medlemslande i EU at have pelsfarme, og der er flere, der arbejder i samme retning. I nogle lande – herunder Tyskland og Schweiz – har man haft svært ved at lave et decideret forbud, og derfor har man i stedet på anden vis elimineret pelsindustrien ved simpelthen at gøre kravene til pelsfarmene strengere.

Man har altså lavet nogle regler for, hvor meget plads hvert enkelt dyr skulle have, og det har resulteret i, at det er blevet økonomisk uholdbart at have en pelsfarm. Det kan simpelthen ikke løbe rundt, hvis man giver dyrene nogle bare tilnærmelsesvist gode forhold at leve under, og derfor må pelsfarmene efterhånden lukke. Det er altså en måde at gøre det på, hvis man har svært ved at få et forbud igennem.

Forbud mod rævefarme

I Danmark er der kommet et forbud imod rævefarme, og vi er nu i gang med en udfasningsperiode. Fra år 2023 vil der ikke være flere rævefarme tilbage i landet. Det ser til gengæld lidt mere sort ud for minken, som avles i stor stil her i landet. Faktisk er Danmark verdens største producent af minkpels, og vi står for hele 40% af alle de minkpelse, der fremstilles på verdensplan. Netop derfor er det også svært at komme denne industri til livs, fordi den naturligvis har en stor indflydelse på vores økonomi.

Man kan ikke komme uden om, at der er mange mennesker, der er beskæftiget inden for minkindustrien i Danmark, og ligeledes tjener vi naturligvis mange penge på eksporten af pelsene, og netop derfor er der stadig mange, der kæmper imod et forbud af minkfarmene.

Pels med god samvittighed

Det bør dog ikke være grund nok til at slå hjælpeløse dyr ihjel, at der er en økonomisk fordel i det. Som vi allerede har været inde på, at der ingen gode grunde til at købe pels. Hverken i forhold til at få de ønskede egenskaber eller det ønskede look, for det kan man godt få på anden vis. Den eneste grund til, at vi holder fast i minkindustrien i Danmark, er derfor profit, og fra et etisk synspunkt er det simpelthen ikke nok til, at det kan retfærdiggøres at behandle dyr på den måde, som man gør i pelsindustrien.

Ønsker du ikke at støtte denne meningsløse pengemaskine, så er du kommet det helt rigtige sted hen. Her på siden har vi nemlig samlet et solidt udvalg af lækre imiterede pelse, som du kan investere i med god samvittighed. Du kan være helt sikker på, at de er fremstillet uden, at noget dyr har lidt, så det er det oplagte valg, hvis du gerne vil have pels uden pels. Der er lidt for enhver smag, så der skal også nok være en pels, der passer perfekt ind i netop din garderobe.