imiteret pels

Tryk på billedet for at se mere✅

veraldo logo

Der er rigtig mange gode grunde til, at man bør undgå ægte dyrepels. Faktisk vil vi gå så vidt som til at påstå, at der ingen gode argumenter er for ikke at undgå dyrepels. Det er nemlig fuldkommen meningsløst at ofre uskyldige dyr for at kunne iklæde sig pels, når der nu findes et glimrende alternativ.

Derfor skal du vælge imiteret pels

Da man først begyndte at producere imiteret pels, var det naturligvis nemt at skelne det fra ægte dyrepels, men efterhånden som efterspørgslen på imiteret pels i god kvalitet er steget, er vi blevet så gode til at producere det, at man den dag i dag kan finde produkter med imiteret pels, som man ikke umiddelbart kan kende fra ægte dyrepels. Faktisk kan der være så stor lighed, at man har set eksempler på produkter, der er blevet solgt som værende imiteret pels, men hvor det i virkeligheden har været ægte dyrepels. Så meget kan de to materialer komme til at ligne hinanden, og derfor er der altså ikke i forhold til udseendet nogen som helst mening i at vælge ægte pels frem for imiteret pels.

Sådan kender du forskel på ægte pels og imiteret pels

Vil du sikre dig, at du ikke ved en fejl kommer til at støtte pelsindustrien, fordi du tror, du køber imiteret pels, kan det være en god idé at kende nogle små tricks til at se forskel på de to materialer, som ellers tilsyneladende er ens.

En måde at gøre det på, er ved at kigge på spidsen af de enkelte hår. Har du at gøre med ægte pels, vil du nemlig kunne se, at hårene spidser til ude for enden, hvorimod imiteret pels vil være lige tykt hele vejen gennem håret og ud i spidsen. Derudover kan du kigge på den base, hårene sidder fast på. I og med at ægte pels kommer fra et dyr, vil hårene her sidde fast på en læderlignende base, som er dyrets hud. Har du at gøre med imiteret pelsstof, vil det typisk sidde fast på en tætstrikket base af den ene eller anden type stof.

Sidst, men ikke mindst, kan du nemt kende forskel på de to, hvis du kan komme til at brænde et par hår fra det produkt, du er ved at undersøge. De fleste typer imiteret pels er nemlig i en eller anden udstrækning lavet af plastic, og det vil man både kunne lugte og se, hvis du prøver at brænde det.

Skån miljøet med en imiteret pelsjakke

imiteret pelsjakke

Tryk på billedet for at se mere✅

Den mest åbenlyse årsag til at vælge imiteret pels frem for ægte pels er, at det ganske enkelt er dyremishandling at holde dyr på den måde, som man gør i pelsindustrien. Derudover er det etisk uforsvarligt at opdrætte et dyr udelukkende for dets pels – især, når der er et alternativ, der giver de helt samme egenskaber, som pels gør.

Ud over dette er der imidlertid også et miljømæssigt aspekt i det. Det forholder sig nemlig sådan, at pelsindustrien er en kæmpe stor synder i forhold til forurening. I en rapport udarbejdet af FN kan man således se, at dyrehold er det værste, vi udsætter vores planet for, og denne post står for en større andel af de drivhusgasser, der udledes, end al transport gør til sammen. Når man snakker om dyrehold, gælder det naturligvis også dyr til eksempelvis mælke- og kødproduktionen, men pelsindustrien hører altså også under denne kategori.

Ud over at det forurener meget at opdrætte så mange dyr, som man gør i denne industri, er det desuden miljøskadeligt at bearbejde pelsene. Når man garver dem, bruger man nemlig ofte ozon og krom, og det er altså ikke særlig godt for vores natur. Faktisk er garvning ifølge Verdensbanken en af de fem største syndere i verden, når det gælder miljøskadende processer hos virksomheder, så pelsindustrien er altså også på flere måder uforsvarlig set fra et miljømæssigt synspunkt.

Kunstpelse har de samme egenskaber

Der er altså mange gode grunde til, at man bør undgå pels. Både for dyrenes skyld og for miljøets skyld. Var der ikke noget alternativ, ville nogle måske argumentere for, at det alligevel var værd at bruge pels, fordi det har nogle enestående egenskaber og et helt særligt look, som er meget eftertragtet i modeverdenen. Nu forholder det sig blot sådan, at der er et ganske glimrende alternativ, og derfor er disse argumenter helt uholdbare. I dag er man nemlig – som vi også har været inde på – så dygtige til at fremstille kunstpels, at man faktisk ikke går glip af noget ved at vælge denne mulighed frem for ægte pels.

Man kan naturligvis gøre det vandafvisende ligesom ægte pels er, og man kan desuden gøre det lige så varmt og lækkert. Dermed er der ingen fornuftige grunde til at vælge andet end imiteret pels, hvis man gerne vil have varme og det luksuriøse look, som pels giver.

Imiteret pelsjakke

faux fur jakke

Tryk på billedet for at se mere✅

Ønsker man en pels, som til forveksling ligner, at den er fremstillet af ægte dyrepels, er der rig mulighed for at finde dét, og derudover kan man også finde mange andre fine ”pelskreationer” med imiteret pels. Det forholder sig nemlig sådan, at imiteret pels er væsentligt nemmere at arbejde med, end ægte pels er, og derfor giver det også designere nogle helt andre muligheder, når de vælger imiteret frem for ægte pels.

Imiteret pels kan nemlig modificeres på massevis af forskellige måder, og dermed kan man skabe nogle helt andre looks, end man har kunnet tidligere. Er du til banebrydende mode, er der altså blot endnu mere grund til at vælge kunstpels, som skubber grænserne for, hvad man kan med pels.

En klassisk, men imiteret pelsjakke

Der er altså rig mulighed for at få fingrene i nogle anderledes og sprælske design, hvis du vælger at købe imiteret pels, men som vi også har været inde på, kan du også snildt finde en pels, hvor man ikke umiddelbart vil kunne se, at den ikke er lavet af vaskeægte dyrepels. Du skal altså ikke være bange for, at du ikke kan få det klassiske og luksuriøse look, hvis du vælger imiteret pels, for køber du kvalitet, vil det helt sikkert være mindst lige så elegant og smukt, som hvis du havde valgt ægte pels.

Generelt set bør du ikke være bange for, at du ikke får kvalitet, hvis du vælger imiteret pels, for så længe du køber dit pelsprodukt fra et kvalitetsbevidst brand, vil det være lige så lækkert og gennemarbejdet, som hvis du havde valgt ægte pels. Der er altså masser af muligheder for at finde en tidløs pelsjakke, og i udvalget her på siden kan du finde mange fine modeller. De er alle sammen lavet af imiteret pels, så du kan handle med god samvittighed vel vidende, at du gør noget godt for både miljøet og alle de mange uskyldige dyr, der kommer til at lade livet i pelsindustrien, indtil denne forhåbentlig helt og holdent bliver elimineret.

Man er heldigvis allerede kommet et godt stykke på denne front. Således er det i dag ulovligt at opdrætte pelsdyr i 11 af de 28 medlemslande i EU, og der er flere andre, der bevæger sig i samme retning. Læs mere om Faux fur her.

England var firstmover

England var de første til at forbyde pelsfarme tilbage i 2000, og nu har flere altså fulgt deres eksempel. I mange lande er man i gang med en udfasningsperiode, og i Danmark vil det eksempelvis være fuldkommen slut med rævefarme fra år 2023. I nogle lande har man også set, at man ikke har haft mulighed for helt og holdent at forbyde pelsfarmene, og derfor har man i stedet lavet en række lovmæssige stramninger på området, hvorved man har gjort det økonomisk umuligt at have en pelsfarm. Således har man eksempelvis lavet regler for, hvor meget plads dyrene skal have, og det har gjort, at det simpelthen ikke længere kan betale sig at have pelsdyr. Dette har vi set i både Tyskland og Schweiz.

I Danmark er det dog stadig lovligt at opdrætte dyr til pelsning, og det bliver sandsynligvis svært at komme denne industri til livs i landet. Danmark er nemlig verdens største producent af minkpelse og står for hele 40% af den globale minkpelsproduktion. Det betyder naturligvis også, at der er mange mennesker, der er beskæftiget igennem minkfarmene, og desuden har det en væsentlig indflydelse på vores økonomi.

Netop derfor kan det blive svært at slippe af med pelsen i Danmark, men forhåbentlig lykkes det efterhånden som flere og flere får øjnene op for, hvor meningsløst det åbenlyst er at bruge masser af penge og energi på at opdrætte dyr under kummerlige forhold blot for at slå dem ihjel og bruge deres skind. Især når man nu ved, at man har et godt alternativ, som giver det samme blot uden dyremishandling og en enorm belastning af miljøet.

Kunstig pels bruges i de store modehuse

pelsjakke af imiteret pels

Tryk på billedet for at se mere✅

En anden god grund til at vælge imiteret pels er, at det ganske enkelt er det mest moderne. Har du et ønske om at være med på tidens trends og gå forrest rent modemæssigt, er imiteret pels dermed det eneste rigtige valg, hvis du vil have en pels.

Som mange af de store modehuse også har indset i de senere år, er det i dag utrolig vigtigt for forbrugerne at blive tilbudt produkter, de kan stå inde for, og i den verden vi lever i i dag betyder det blandt andet, at de færreste kan se bort fra den grusomhed, der hersker i pelsindustrien. Rigtig mange mennesker gør desuden deres bedste for at leve på den mest miljørigtige måde, og der er pels altså også et problematisk materiale.

Gucci er for imiteret pels

Alt i alt er der altså generelt stor modstand imod pels fra forbrugernes side af, og som den administrerende direktør for Gucci udtalte i forbindelse med, at de gik bort fra at bruge pels, er det derfor ganske enkelt ikke moderne at bruge pels længere. Det er derimod moderne at se mulighederne i de alternativer, der er, men det moderne menneske går typisk op i både dyrevelfærd og bæredygtighed, og derfor passer det ikke ind i vores tidsalder at bruge ægte dyrepels længere.

Dette er altså én af grundene til, at flere store modehuse har valgt at droppe pelsen i deres kollektioner. Det passer ikke ind i det verdensbillede, der hersker nu, og netop derfor giver det ikke mening for de store modehuse at bruge ægte pels. Vil man gerne have looket, er der nemlig rig mulighed for at bruge imiteret pels i stedet, og derfor er der den dag i dag en lang liste af brands, der har valgt helt at droppe pels. Derfor skal du også nok kunne finde produkter med imiteret pels, som lever op til dine forventninger i forhold til både kvalitet, udtryk og komfort.

Find en imiteret pelsfrakke her på siden

Ønsker du ikke at støtte den grusomme pelsindustri og dermed være medvirkende til, at millioner af dyr må lade livet for modens skyld, skal du altså blot vælge fake fur. Her på siden har vi således samlet et solidt udvalg af produkter med fake fur, så du nemt kan finde lige dét, du er på udkig efter. Alle produkterne er lavet uden brug af pels og skind, og du gør dermed noget godt for miljøet og er samtidig med til at slå et slag for alle de uskyldige og hjælpeløse dyr, som ikke kan gøre hverken fra eller til.

Hvad end du er på udkig efter en lækker, langhåret imiteret pels, der kan holde dig varm hele vinteren, eller du blot gerne vil have en fin, lille sag til at tage over skuldrene, kan du helt sikkert finde en jakke eller frakke i imiteret pels, som er lige efter dit hoved.

Find en komplet liste over danske forhandlere, der sælger imiteret pelsjakker her.

Som vi også har været inde på, er der mange forskellige muligheder med pels, så du kan snildt finde én, der til forveksling ligner, at den er lavet i ægte dyrepels, men du kan også finde masser af modeller i vilde farver og mønstre, som ikke ligner noget, der nogensinde har været i nærheden af et dyr. Der er altså massevis af forskellige muligheder, så du skal også nok kunne finde en pels, der falder i din smag.